marți, 1 aprilie 2008

Manipulatori si manipulati sau despre arta jocului pe degete


Totul se bazează pe arta manipulării. Nu există adevăr absolut, ci doar relativ şi asta ne permite să oscilăm liberi între limitele noastre, cer şi pământ, fără a simţi vreo remuşcare în momentul inoportunei noastre intervenţii în viaţa celor din jur.

Manipulatorii sunt realiştii pragmatici care au înţeles mecanismul acestei societăţi şi îl fac să lucreze în favoarea lor. Manipulaţii sunt naivii care încă mai cred în bunătatea autentică. Între manipulatori şi manipulaţi se stabileşte un raport de forţe.. Puternici şi slabi. Dar sunt, oare, manipulatorii mai puternici prin simplul fapt că au un instinct de conservare şi supravieţuire vizibil mai dezvoltat faţă de ceilalţi? Sau sunt, şi ei , la rândul lor, manipulaţi?

Manipulare, manipulare şi, bineînţeles,manipulare. Totul se reduce la a manipula sau a te lăsa manipulat. În măsura în care mai vrei, totuşi, să supravieţuieşti lumii; (măcar la suprafaţă). Problema apare când vrem mai ( mult,sus, bine, frumos, bogat, cunsocut, faimos, elegant, puternic) decât ce avem. Nu ne limităm la biata noastră plăpumioară încropită ( vezi parabola împăratului)... Şi aici intervin o sumedenie de factori ce se constituie într-un întreg, fascinant proces de manipulare progresivă. Totul se desfăşoară cu o rapiditate uluitoare, fără a ne da timp de dezmeticire... Şi iată-ne ajunşi în vârf, în ceva vreme, privindu-i pe cei de mai jos cu o satisfacţie imposibil de descris în cuvinte. În ceea ce priveşte modalitatea cauzală, ei bine... scopul scuză mijloacele.

N-avem timp să ne bucurăm însă de greu obţinuta victorie. Manipulatorii se transformă în manipulaţi. Şi descendem din nou, la baza piramidei, de astă dată cu scheme machiavelice mai bine structurate decât oricând. Suntem oameni voluntari, care ştim ce vrem.. vrem vârful.. şi-l vom obţine. În astfel de condiţii până şi eternitatea poate fi pusă sub semnul întrebării. Nimic nu mai e imposibil. Obstacolele s-au împuţinat (oamenii s-au tocit deja de cât am călcat peste ei), scara aşteaptă să fie urcată, iar tronul ocupat.

E un traseu neasemuit de întortocheat şi periculos, cu siguranţă. Şi totuşi, care e finalitatea tuturor actelor noastre? Manipulăm şi suntem manipulaţi până la un anumit punct. Care este adevărul absolut. Ei bine, acela chiar ar putea constitui o piedică serioasă... în măsura în care ne-am împăca oarecând cu statutul nostru de simple trestii gânditoare.